Du ved helt sikkert godt hvorfor dit barn ikke må lege med en sav, men har du nogensinde undret dig over hvorfor for eksempel batterier og makeup skal opbevares så børnene ikke får fingre i det? Generelt indeholder de fleste produkter i Danmark sjældent farlige kemikalier, men nogle kan alligevel godt gør både børn og voksne syge. For at undgå det, er det en god idé at opbevare disse ting højt oppe, eller i et rum der er lukket af med et børnegitter, så de små fingre ikke får fat i noget af det. 

planter

Batterier

Batterier er nødvendige til meget af det legetøj de fleste børn synes er rigtig sjovt, uanset hvilken alder de er kommet i. Derfor har mange ofte et lager af forskellige batterier liggende, så de altid er lige til at skifte ud, når de løber tør. For at forstår det farlige ved batterier, skal man først vide lidt om hvordan virker et batteri egentlig. Nogle af de komponenter der bruges i batteriet, for at det kan afgive strøm, er ætsende, og dermed farlige at indtage. Mange batterier, især til legetøj, har også en størrelse der kan medføre kvælningsfare. 

Opvasketabs

Opvasketabs kan være en ubehagelig oplevelse at få ned i maven, men langt de fleste på markedet i dag er dog ikke decideret farlige at spise. Men det kan betyde en slem mavepine, og de kan både brænde og svide i munden. De indeholder koncentrerede mængder kemiske stoffer, fordi de skal opløses i vand inde i opvaskemaskinen. Derfor bør tabletterne altså placeres så børn ikke finder det fristende at tage en lille bid af de farvestrålende klodser. 

Planter med gødning

Det kan jo være fristende at pifte planer og blomstre op med lidt gødning, så de bliver ekstra grønne og fine. Men mange børn synes også det er enormt spændende at lege med jord og planter. Det kan i første omgang være en ordentlig omgang oprydning, hvis dit barn får fat i en af de store potteplanter, men hvis man har brugt f.eks. den mest almindelige type som er NPK-gødning, skal man være endnu mere forsigtig med hvor man placerer planterne. Kemikalierne i gødningen irriterer i mave- og tarmområde, og kan give både opkast, diarré og sløvhed.

makeup

 

Cremer og makeup

Dine produkter kan ofte indeholde enten ætanol eller propanol, alkoholer der forlænger holdbarheden og samtidig dræber bakterierne i produkterne. Alkoholen påvirker barnets nervesystem og hjerne, og skadelig for hjernecellerne. Mængderne i produkterne er dog så små, at de ikke er farlige, hvis uheldet skulle være ude. Men for en god ordens skyld, så bør alt der indeholder alkohol holdes væk fra børn. Makeup og cremer kan også ofte indeholde parfume. Den store ulempe ved parfume er, at jo mere man er eksponeret for det, jo større chance er der for at udvikle parfume allergi. Duftstofferne kan over tid gøre dig overfølsom, og der kan opstå irritation hvor man har været i kontakt med parfumen. Det kan både være kløe, rødme, knopper og blærer, og den nemmeste måde at undgå parfumeallergi er ved ikke at være i kontakt med parfume. Derfor er det bedst at opbevare både parfumer, men også cremer og andet der indeholder parfume.